Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γερασμένου δέρματος;

Καθώς μεγαλώνουμε, αλλαγές όπως αυτές συμβαίνουν φυσικά στο δέρμα μας:

  • Ένα σημείο υπερμελάγχρωσης (καφέ κηλίδες ή κηλίδες ηλικίας)
  • Τραχύ, θαμπό και κουρασμένο δέρμα που λαχταρά λίγη λάμψη.
  • Η αίσθηση ότι το δέρμα σας είναι λίγο χαλαρό λόγω της απώλειας ελαστίνης.
  • Βλάβη από τον ήλιο, ειδικά σπασμένα τριχοειδή αγγεία.
  • Το δέρμα μας γίνεται πιο διαφανές. Λόγω της λέπτυνσης της επιδερμίδας (επιφανειακό στρώμα του δέρματος).
  • Το δέρμα γίνεται πιο εύθραυστο και μελανιάζει εύκολα.

Τι προκαλεί την πρόωρη γήρανση του δέρματος;

Ο ρυθμός με τον οποίο γερνά το δέρμα μας επηρεάζεται κυρίως από τη γενετική και την εθνικότητα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ωστόσο, το δέρμα μας βρίσκεται επίσης στο έλεος ορισμένων περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής. Όπως το να περνάμε πάρα πολύ χρόνο στον ήλιο, πάρα πολλά τσιγάρα, πολύ αλκοόλ και βλαβερά προϊόντα για το δέρμα. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Και να πώς θα το καλλιεργήσετε και θα δημιουργήσετε την φρέσκια και τονωμένη επιδερμίδα των ονείρων σας:

Προστατέψτε το δέρμα σας.

Αυτό θα πρέπει,πραγματικά, να είναι αυτονόητο – ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος, υψηλού επιπέδου SPF θα προστατεύσει το γερασμένο δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα περιβαλλοντικά στοιχεία, τα οποία σχεδόν το εξαφανίζουν από κάθε νεανική λάμψη. Βάλτε SPF (30 ή μεγαλύτερο) κάθε μέρα, είτε περνάτε τη μέρα σας στην παραλία είτε απλώς κάνετε κάποιες δουλειές στην πόλη. Το δέρμα σας μπορεί να καταστραφεί ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα από τις βλαβερές ακτίνες UV, γι’ αυτό αναζητήστε σκιά και φορέστε καπέλο όποτε μπορείτε. Εφαρμόστε self-tanner αντί να μαυρίσετε από τον ήλιο, ένα κρεβάτι μαυρίσματος ή άλλο εξοπλισμό μαυρίσματος εσωτερικού χώρου.

1. Σταματήστε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, σταματήστε! Το κάπνισμα καταστρέφει το πολύτιμο κολλαγόνο και την ελαστίνη που διατηρούν το δέρμα μας λείο και ελαστικό. Αυτό επιταχύνει τα σημάδια γήρανσης όπως τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και αφήνει το δέρμα σας ξηρό, αποχρωματισμένο και θαμπό. Και ακόμη και το παθητικό κάπνισμα «υποβαθμίζει τα δομικά στοιχεία του δέρματος.

2. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Το βαρύ ποτό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και μπορεί να είναι τραχύ στο δέρμα μας! Αφυδατώνει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου σας, και με τον καιρό ενθαρρύνει τις ρυτίδες, το πρήξιμο, την ξηρότητα, τα κόκκινα μάγουλα και τα μωβ τριχοειδή αγγεία. Επομένως, διατηρήστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο και αυξήστε την κατανάλωση H2O για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

3. Κάνετε την καθημερινή σας περιποίηση πιο απλή και αποτελεσματική

Υιοθετήστε μια απλή ρουτίνα που καθαρίζει, θρέφει, ενυδατώνει, εξισορροπεί και φροντίζει απαλά το δέρμα σας. Το τρίψιμο του δέρματός σας μπορεί να είναι ερεθιστικό, γεγονός που επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, γι’ αυτό πλύνετε απαλά το δέρμα σας με ένα φυτικό λάδι που απορροφάται εύκολα ή ένα ήπιο καθαριστικό που δεν θα αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματος ούτε θα διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του. Ακολουθήστε το χρησιμοποιώντας απλό ανθόνερο για ενυδάτωση και τόνωση. Και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα προσώπου κάθε μέρα για να παγιδευτεί στο νερό, δίνοντας στο δέρμα σας μια πιο νεανική όψη.