5 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας.

Όλοι οι ειδικοί μιλούν συνεχώς για τα οφέλη της σωστής αντηλιακής προστασίας. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, ενώ η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σημαδιών γήρανσης, όπως η υπερμελάγχρωση και οι πρόωρες ρυτίδες, το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι σας προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.

Η απροστάτευτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο είναι ο πιο αποτρέψιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, καθιστώντας κρίσιμη την προστασία του δέρματός σας σε εξωτερικούς χώρους.

Η προστασία του δέρματός σας είναι σχετικά απλή, αρκεί να κατανοήσετε τα βασικά. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τις βλάβες από τον ήλιο.

1. Δεν υπάρχει “ασφαλές μαύρισμα”

Πολλοί άνθρωποι λένε, “Λοιπόν, δεν καίγομαι πραγματικά. Απλώς μαυρίζω”, αλλά δεν υπάρχει “ασφαλές μαύρισμα”. Κάθε φορά που εκτιθέμεθα στις υπεριώδεις ακτίνες από το ύπαιθρο, συσσωρεύουμε βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματός μας—είτε ξαπλώνετε στην παραλία είτε κάνετε δουλειές και λαμβάνετε λίγη έκθεση στον ήλιο εκεί. Η ζημιά από όλη αυτή την έκθεση στον ήλιο είναι αθροιστική, που σημαίνει ότι συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και είναι αυτό που οδηγεί στα σημάδια πρόωρης γήρανσης που βλέπουμε με τις ρυτίδες, τις σκούρες κηλίδες και το δέρμα. Είναι επίσης αυτό που οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος.

2. Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του δέρματος, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος

Ενώ τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του δέρματος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος έχουν ανοσία. «Τα άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος μπορούν ακόμα να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος», λέει ο Δρ Λι.. Επομένως, ανεξάρτητα από την επιδερμίδα σας, δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο που την προστατεύετε και φροντίστε να ελέγχετε το δέρμα σας μία φορά το χρόνο.

3. Η χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30 είναι η βασική γραμμή

Δεν δημιουργούνται όλα τα αντηλιακά εξίσου. Πρέπει πάντα να αναζητάτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι εμποδίζει τις ακτίνες UVB και UVA, οι οποίες είναι οι δύο κύριοι τύποι υπερ-ακτινοβολίας που φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Επιπλέον, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχει παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30. Γνωρίζουμε ότι η βαθμολογία SPF 30 συνήθως σημαίνει ότι αποκλείει περίπου το 97 τοις εκατό των ακτίνων UVB.

4. Πρέπει να εφαρμόσετε (και να εφαρμόσετε ξανά) αρκετό αντηλιακό

Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν εφαρμόζουμε αρκετό αντηλιακό και μετά οι περισσότεροι από εμάς δεν εφαρμόζουμε ξανά όσο συχνά θα έπρεπε. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα προϊόντος, δεν λαμβάνετε τόση προστασία όσο νομίζετε.

Ανεξάρτητα από το πόσο αντηλιακό εφαρμόζετε το πρωί, πρέπει επίσης να επαναλαμβάνετε τακτικά, συνήθως κάθε δύο έως τέσσερις ώρες, ανάλογα με την έκθεσή σας σε εξωτερικούς χώρους.

5. Τα ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά

Εάν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να επωφεληθείτε από την επένδυση σε ρούχα που προστατεύουν τον ήλιο. “Αυτά τα είδη ένδυσης είναι προστατευτικά επειδή είτε είναι σωματικά προστατευτικά – μακριά μανίκια, μακριά πουκάμισα, καπέλα – είτε επειδή είναι κατασκευασμένα από υφάσματα που έχουν βαθμολογία UPF”, λέει ο Δρ Λι. «Αυτή η «βαθμολογία υπεριώδους προστασίας» είναι ένα τυπικό μέτρο για το πόση υπεριώδη ακτινοβολία φιλτράρει το ίδιο το ύφασμα, επομένως θα βλέπετε συχνά βαθμολογίες UPF 30 ή 50 σε ορισμένα ρούχα».