Τα οφέλη του κρύου έναντι του ζεστού ντους

Υπάρχει κάτι τόσο αναζωογονητικό στο να κάνεις ένα ντους. Είτε προτιμάτε τα μεγάλα, ‘αχνιστά’ ντους είτε τα γρήγορα κρύα, τα ντους έχουν την ικανότητα να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα βγαίνοντας από ότι μπαίνοντας. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η θερμοκρασία με την οποία ξεπλένεστε παίζει σημαντικό ρόλο; Απευθυνθήκαμε σε δερματολόγους και ειδικούς σε θέματα ομορφιάς για να εξηγήσουν τα οφέλη του κρύου έναντι του ζεστού ντους.

1. Τα οφέλη του κρύου ντους

Από την άποψη της ενέργειας και της διάθεσης, τα κρύα ντους είναι γνωστό ότι ξυπνούν το σώμα σας το πρωί (προάγουν ακόμη και τον μεταβολισμό!). Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει, ακόμη, ότι τα κρύα ντους μπορούν να έχουν αντικαταθλιπτική επίδραση στο σώμα. Ένα κρύο ντους αναμένεται να στείλει μια συντριπτική ποσότητα ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις περιφερικές νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικαταθλιπτική δράση.

Φυσικά, τα οφέλη του κρύου ντους εκτείνονται πέρα από την ενέργεια και τη διάθεση (αν και, αυτές είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές παρενέργειες). Tα κρύα ντους μπορούν, επίσης, να ενισχύσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος. Το κρύο νερό έχει την ικανότητα να ανακουφίζει από τον κνησμό, να μειώνει τη φλεγμονή και να συσφίγγει τους πόρους – όλα αυτά οδηγούν σε μια πιο καθαρή, φωτεινή και νεανική επιδερμίδα.

Μαζί με όλα τα οφέλη του κρύου ντους, υπάρχει και ένας κίνδυνος καθώς μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας. Επειδή η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο κρύο νερό είναι να θέσει το κυκλοφορικό σύστημα σε υπερδιέγερση, εάν έχετε καρδιοπάθεια -ίσως να θέλετε να- αποφύγετε τα κρύα ντους, επειδή το κρύο νερό ασκεί πρόσθετη πίεση στην καρδιά σας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Επιπλέον, τα κρύα ντους δεν συνιστώνται αν το σώμα σας είναι ήδη κρύο καθώς μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που θα χρειαστεί το σώμα σας για να ξαναζεσταθεί.

2. Τα οφέλη του ζεστού ντους

Τα ζεστά ντους έχουν και αυτά τα οφέλη τους! Ο ατμός ή ένα ζεστό μπάνιο ανοίγει τους πόρους και διευκολύνει τον καθαρισμό των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί, οδηγώντας σε μειωμένες ατέλειες και καθαρότερο δέρμα. Τα ζεστά ντους χαλαρώνουν, επίσης, τους μυς και απελευθερώνουν την ένταση στο σώμα για να προκαλέσουν αίσθημα κόπωσης ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος. Τέλος, το ζεστό νερό προάγει την κυκλοφορία στην εκτεθειμένη περιοχή, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την επούλωση.

Κρύα vs. ζεστά ντους: Το συμπέρασμα

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα ζεστά ντους, τα χλιαρά ή κρύα ντους είναι τα καλύτερα σε όλους τους τομείς. Φυσικά τόσο τα κρύα όσο και τα ζεστά ντους έχουν τα δικά τους οφέλη. Εξαρτάται από τους στόχους που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε και την προτίμησή σας, αλλά ένα ντους που είναι χλιαρό είναι συνήθως το καλύτερο. Τα κρύα ντους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φαγούρας του δέρματος και στη διατήρηση των φυσικών ελαίων στο δέρμα και τα μαλλιά, ενώ τα ζεστά ντους βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, στη βελτίωση του ύπνου και μπορούν ακόμη και να ανακουφίσουν τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως η συμφόρηση.