Διατηρήστε το δέρμα σας υγιές

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το δέρμα σας, είναι το πρώτο στρώμα άμυνάς σας απέναντι στον εξωτερικό κόσμο. Το δέρμα μπορεί επίσης να δώσει σημαντικές ενδείξεις για τη συνολική σας υγεία. Θα πρέπει να μάθετε να φροντίζετε καλά το δέρμα σας, ώστε κι αυτό σας να συνεχίσει να σας φροντίζει.

Το δέρμα προστατεύει το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Παρέχει ένα φράγμα για την προστασία του σώματος από την εισβολή βακτηρίων και άλλων πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.

Περιέχει, επίσης, νευρικές απολήξεις που σας επιτρέπουν να αισθάνεστε πότε ένα αντικείμενο είναι πολύ ζεστό ή αιχμηρό, ώστε να μπορείτε να απομακρυνθείτε γρήγορα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες και τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός σας. Και τα κύτταρα στο δέρμα σας μετατρέπουν το ηλιακό φως σε βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών.

Το δέρμα μπορεί επίσης να σας προειδοποιήσει για ένα πρόβλημα υγείας. Ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα μπορεί να σηματοδοτεί αλλεργίες ή λοιμώξεις, ενώ ένα κόκκινο εξάνθημα “πεταλούδας” στο πρόσωπό σας μπορεί να είναι σημάδι λύκου. Μια κίτρινη απόχρωση μπορεί να υποδηλώνει ηπατική νόσο. Και οι σκούροι ή ασυνήθιστοι σπίλοι μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για καρκίνο του δέρματος. Να είστε σε επιφυλακή για απροσδόκητες αλλαγές στο δέρμα σας και να συζητάτε με το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες.

Το δέρμα σας μπορεί να γίνει πολύ ξηρό αν δεν πίνετε αρκετά υγρά ή αν περνάτε πολύ χρόνο σε ηλιόλουστες ή ξηρές συνθήκες. Ενώ, το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό για την καλή υγιεινή, το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών σας μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα, ειδικά αν πλένετε με ζεστό νερό και σκληρά σαπούνια. Για να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες ή λοσιόν και χρησιμοποιήστε χλιαρό αντί για ζεστό νερό όταν κάνετε μπάνιο και πλένετε τα χέρια σας.

Τέλος, ο ήλιος μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα σας. Το φως του ήλιου περιέχει υπεριώδες (UV) φως που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και κάνει το δέρμα σας να γερνάει πιο γρήγορα, οδηγώντας σε περισσότερες ρυτίδες καθώς μεγαλώνετε. Προστατέψτε, λοιπόν, το δέρμα σας από τον ήλιο. Φορέστε καπέλα και άλλα προστατευτικά ρούχα, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30 και περιορίστε τον χρόνο σας στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες και νωρίς το απόγευμα, όταν το ηλιακό φως είναι πιο έντονο.