4 κανόνες ρουτίνας ακμής που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν την χειροτερεύετε.

Η ακμή μπορεί να είναι δυσάρεστη και αν αγωνίζεστε να την καταπολεμήσετε για λίγο καιρό, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε κάθε προϊόν που μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας. Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο ερεθισμό και επιδείνωση της ακμής μακροπρόθεσμα.

Ενώ πολλά από τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούμε και συνιστούμε για την αντιμετώπιση της ακμής είναι αποτελεσματικά, μπορεί επίσης να είναι ξηραντικά ή ερεθιστικά ή σκληρά για το δέρμα. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολλά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό ερεθισμό στο δέρμα και, ως αποτέλεσμα, να οδηγήσουν σε ξηρότητα, ευαισθησία, ερεθισμό του δέρματος.

Το να είστε πολύ επιθετικοί με τη ρουτίνα σας μπορεί όχι μόνο να κάνει ένα σπυράκι ακόμα πιο κόκκινο και πιο ερεθισμένο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να εμφανιστούν περισσότερα σε άλλα σημεία του προσώπου σας. Ο υπερβολικός ερεθισμός μπορεί ενδεχομένως να γυρίσει εναντίον σας και να προκαλέσει περισσότερα σπυράκια, επειδή το δέρμα σας δεν μπορεί πραγματικά να ρυθμίσει την παραγωγή λιπαρών ουσιών. Επιπλέον, το δέρμα δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί αποτελεσματικά αν ήδη περνάει από δευτερογενή ερεθισμό και φλεγμονή.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε και ότι βρίσκεστε στο δρόμο προς ένα πιο καθαρό και ήρεμο δέρμα, υπάρχουν τέσσερις κανόνες που πρέπει πάντα να ακολουθείτε.

1. Διαχωρίστε τα ενεργά συστατικά σας

Τα τυπικά ενεργά συστατικά για τη φροντίδα της ακμής είναι τα ρετινοειδή (τα οποία αυξάνουν τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, αποτρέποντας τη συσσώρευση που μπορεί να προκαλέσει ακμή), το σαλικυλικό οξύ (το οποίο απολεπίζει το δέρμα και καθαρίζει τους ρύπους) και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (ένα τοπικό αντισηπτικό που στοχεύει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή).

Εάν χρησιμοποιείτε το καθαριστικό σας που περιέχει υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ, είναι συνήθως εντάξει να βάλετε ένα ρετινοειδές πάνω από αυτό. Αλλά η γενική προτίμηση για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν ξεκινούν, είναι να τα διαχωρίζουν – ένα το πρωί, ένα το βράδυ. Στη συνέχεια, όταν το δέρμα σας αποκτήσει ανοχή και νιώσετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα, ίσως μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που τα χρησιμοποιείτε.

2. Κρατήστε τις θεραπείες για το πρόσωπο και τις θεραπείες για όλο το σώμα, χωριστά

Η καλύτερη, πιο αποτελεσματική θεραπεία της ακμής είναι η πρόληψη. Αλλά αν έχετε να κάνετε με ενεργά σπυράκια, οι σημειακές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτές οι φόρμουλες είναι ιδιαίτερα δραστικές, οπότε δεν θέλετε να τις αναμειγνύετε με την καθημερινή σας ρουτίνα φροντίδας της ακμής.

3. Κάντε ένα διάλειμμα αν βλέπετε ερεθισμούς

Αν και ορισμένα συστατικά που καταπολεμούν την ακμή είναι γνωστό ότι προκαλούν λίγο ερεθισμό, οι δερματολόγοι δεν θέλουν να υπομένετε απλά οποιαδήποτε ερυθρότητα, τσούξιμο, κάψιμο, απολέπιση ή ξηρότητα. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι πιθανώς πυροδοτήσατε κάποιο βαθμό ερεθισμού και αξίζει να τροποποιήσετε είτε τη ρουτίνα σας είτε τη συχνότητα με την οποία την κάνετε. Είναι πολύ καλύτερο για την επιδερμίδα σας να δώσετε στο δέρμα σας την ευκαιρία να αποκατασταθεί, παρά να συνεχίσετε να το κάνετε. Η πιθανότητα να επουλωθεί η ακμή σας όταν είναι κόκκινη και ερεθισμένη και φλεγμονώδης είναι πολύ μικρή, οπότε δώστε στο δέρμα σας αυτή την ευκαιρία και στη συνέχεια συνεχίστε τη θεραπευτική αγωγή.

4. Υπομονή

Όταν ξεκινάτε μια αγωγή ή ρουτίνα για την ακμή, συνήθως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε ενσωματώνοντας ένα νέο συστατικό κάθε φορά, να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας και στη συνέχεια να προσθέσετε και άλλα, αν χρειαστεί.

Και να θυμάστε: Ακόμα και η πιο αποτελεσματική ρουτίνα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να λειτουργήσει – δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία που θα μειώσει ως δια μαγείας τα σπυράκια σε μια νύχτα. Με την ακμή, μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες για να δράσουν πραγματικά πολλές από αυτές τις θεραπείες και να δείτε πραγματικά τη διαφορά. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να γνωρίζετε ότι επειδή δεν βλέπετε αμέσως αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο συστατικό δεν σας κάνει καλό. Μπορεί απλώς να χρειάζεται περισσότερος χρόνος.