Πώς επηρεάζει το καλοκαίρι το δέρμα σας;

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και η υγρασία στο περιβάλλον αυξάνεται, οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματός σας αρχίζουν να παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Το έλαιο που εκκρίνεται κολλάει στην επιφάνεια του δέρματος, οδηγώντας σε λιπαρότητα και φραγμένους πόρους.

Τα ξεσπάσματα ακμής είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται το καλοκαίρι. Τα άτομα με λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπή σε αυτό, καθώς τα βακτήρια και τα έλαια στο δέρμα αναμειγνύονται με τον ιδρώτα προκαλώντας φραγμένους πόρους και ακμή.

Όταν το δέρμα σας εκτίθεται στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται προκειμένου να προστατευτεί το δέρμα σας από τις βλάβες του ήλιου. Η μελανίνη έχει φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Η περίσσεια μελανίνης έχει ως αποτέλεσμα πιο σκούρο, μαυρισμένο δέρμα. Άλλα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό στο δέρμα, τσίμπημα, ηλιακό έγκαυμα και εξάνθημα λόγω ευαισθησίας στον ήλιο.

Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας το καλοκαίρι;

1. Πλύση προσώπου για την απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας

Το καλοκαίρι, το λιπαρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο λιπαρό. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό προσώπου κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας που μπορεί να καθαρίσει σε βάθος και να αφαιρέσει όλους τους ρύπους και τη βρωμιά. Τα άτομα με ξηρό δέρμα θα χρειαστούν ένα καθαριστικό χωρίς αφρό. Επιλέξτε ήπια καθαριστικά χωρίς αλκοόλ και με ισορροπημένο pH.

2. Φτιάξτε μια καλή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος

Διατηρήστε ένα πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος και ακολουθήστε το με θρησκευτική ευλάβεια. Επιλέξτε προϊόντα με βάση το τζελ (για ξηρό δέρμα) και με βάση το νερό (για λιπαρό δέρμα) αντί για προϊόντα με βάση το λάδι, καθώς τα πρώτα είναι ελαφρύτερα και μη λιπαρά. Ο καθαρισμός, η τόνωση και η ενυδάτωση δύο φορές την ημέρα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό και φρέσκο.

3. Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική μάσκα προσώπου, αφού πλύνετε το πρόσωπό σας το βράδυ για λίγη επιπλέον ενυδάτωση, ενώ κοιμάστε. Έχετε μαζί σας ένα mist προσώπου για να φρεσκάρετε την επιδερμίδα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

4. Κάντε απολέπιση για υγιές δέρμα

Χρησιμοποιήστε ένα scrub προσώπου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνετε την υπερβολική λιπαρότητα από το δέρμα. Μόνο, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα scrub κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Φροντίστε να κάνετε απολέπιση και στα χείλη και στο λαιμό.

5. Φορέστε αντηλιακό

Οι ακτίνες UV-A και UV-B του ήλιου μπορεί να είναι πολύ σκληρές με την επιδερμίδα σας. Εκτός του ότι σας χαρίζουν μαύρισμα, μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, κηλίδες, λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30-50 είναι ζωτικής σημασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και αν μένετε σε εσωτερικούς χώρους τον περισσότερο καιρό. Αν πηγαίνετε για κολύμπι, σας προτείνουμε να εφαρμόζετε το αντηλιακό πολλές φορές.

6. Αποφύγετε το βαρύ μακιγιάζ

Το βαρύ μακιγιάζ εμποδίζει το δέρμα να αναπνεύσει. Η υγρασία και η ζέστη επηρεάζουν επίσης την ικανότητα του δέρματος να αναπνέει. Αντί για βαρύ μέικ απ και άλλα καλλυντικά, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρωματιστό βάλσαμο χειλιών και μια χρωματιστή ενυδατική κρέμα, αν πρέπει να φορέσετε κάποιο μακιγιάζ.

7. Χρησιμοποιήστε ένα καλό τονωτικό

Ένα καλό τονωτικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στο “κλείσιμο” των ανοιχτών πόρων. Ο μέγιστος αριθμός σμηγματογόνων αδένων βρίσκεται στη ζώνη Τ του προσώπου. Για να αποφύγετε το φράξιμο αυτών των πόρων από τον ιδρώτα και το λάδι, χρησιμοποιήστε ένα τονωτικό με βάση την αλόη βέρα ή το αγγούρι, καθώς είναι πιο ελαφρύ.

8. Ενυδατώστε καλά

Μια ενυδατική κρέμα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του δέρματός σας το καλοκαίρι. Μπορείτε να επιλέξετε μια μη λιπαρή φόρμουλα με βάση τον τύπο του δέρματός σας. Αναζητήστε, όμως, συστατικά όπως αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α και C. Αν έχει SPF, ακόμα καλύτερα. Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο σας.

9. Μην ξεχνάτε τα μάτια, τα χείλη και τα πόδια σας

Φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τα μάτια από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό τζελ κάτω από τα μάτια- και ένα lip balm με SPF κάτω από το κραγιόν σας. Τρίψτε τα πόδια σας για να κάνετε απολέπιση. Εφαρμόστε αντηλιακό και ενυδατική κρέμα και στα πόδια σας, ειδικά αν φοράτε σανδάλια.

10. Πίνετε περισσότερο νερό και χυμούς φρούτων

Η πρόσληψη νερού το καλοκαίρι πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα. Το νερό καρύδας, το καρπούζι και οι φρέσκοι χυμοί είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η κατανάλωση νερού βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση του σώματος. Συμπεριλάβετε το γιαούρτι στη διατροφή σας!