Η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του λιπαρού δέρματος σύμφωνα με τους ειδικούς

Μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζετε τη λιπαρότητά σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το λιπαρό σας δέρμα υγιές.

Τι προκαλεί το λιπαρό δέρμα;

Ενώ οι ελαιώδεις αδένες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, όταν υπάρχει ενισχυμένη δραστηριότητα όπως οι μεγάλοι σμηγματογόνοι αδένες που παράγουν υπερβολικό σμήγμα ή λάδι, αυτό μπορεί να προκαλέσει λιπαρό δέρμα. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα, τις περισσότερες φορές, έχουν εμφανώς μεγάλους πόρους και εμφανίζουν εξάρσεις ακμής.

Πριν αναφερθούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με την καλύτερη ρουτίνα περιποίησης για λιπαρό δέρμα, μάθετε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να υποφέρετε από υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας.

Ηλικία

Όταν γεννιόμαστε έχουμε καλά ανεπτυγμένους αδένες οι οποίοι τελικά μειώνονται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση και ενεργοποιούνται ξανά κατά την εφηβεία μέχρι τα 30 μας. Τα υψηλότερα ποσοστά έκκρισης σμήγματος παρατηρούνται από 15 έως 35 ετών και μειώνονται συνεχώς καθώς μεγαλώνουμε.

Φύλο

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού σε άνδρες και γυναίκες είναι ακριβώς η ίδια. Αλλά άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αρσενικά έχουν υψηλότερα επίπεδα σμήγματος από τα θηλυκά εκτός από το μέτωπο.

Γονίδια

Ναι, μερικές φορές είναι απλώς γενετικό, ορισμένα γονίδια συνδέονται με πιο ενεργούς αδένες ελαίου και μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.

Εποχιακές αλλαγές

Γενικά, το πρόσωπό μας είναι πιο λιπαρό όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός. Έτσι, το καλοκαίρι, οι αδένες παράγουν περισσότερο λάδι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνουν πολύ ιδρώτα που αναμιγνύεται με τη λιπαρότητα κάνοντας το πρόσωπό μας πολύ πιο γυαλιστερό.

Διατροφή

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το ρύζι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από τυρί), οι ζαχαρούχες λιχουδιές, το λευκό ψωμί, οι πατάτες και πολλά άλλα μπορούν να διεγείρουν την απέκκριση λαδιού από το πρόσωπο.

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιείτε

Η επιλογή των σωστών προϊόντων για το δέρμα σας είναι σημαντική. Υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά και προϊόντα που προορίζονται για λιπαρό και ακόμη και με τάση ακμής δέρμα.

 

Συμβουλές ρουτίνας περιποίησης λιπαρού δέρματος

 

Τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε λιπαρό δέρμα.

Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά που δημιουργούν αφρό.

Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες που είναι ελαφριές με υγραντικές ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ και γλυκερίνη.

Φοράτε αντηλιακό.

Εάν ιδρώνετε πάρα πολύ λόγω της καλοκαιρινής ζέστης, παραλείψτε την ενυδατική σας κρέμα το πρωί και απλώς χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ αντηλιακό ευρέος φάσματος.

 

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε λιπαρό δέρμα

Μη χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά και υπερβολικό πλύσιμο.

Οι αδένες δεν είναι μόνο η πηγή σμήγματος στο δέρμα σας, έχουμε επίσης λιπίδια που διατηρούν ανέπαφο τον φυσικό φραγμό του δέρματος. Παρόλο που το υπερβολικό πλύσιμο εγγυάται την απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας από το δέρμα σας, μπορεί επίσης να αφαιρέσει τα λιπίδια στον φραγμό του δέρματος, προκαλώντας το ξηρό και επιρρεπές σε ερεθισμούς.

Μη χρησιμοποιείτε βαριές ενυδατικές κρέμες

Αυτά, επίσης, μπορούν να στείλουν λιπαρότητα σε υπερβολική κίνηση.

Μη χρησιμοποιείτε φαγεσωρογόνα προϊόντα.

Γενικά, αποφύγετε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας (καθαριστικά, ενυδατικά και μακιγιάζ) που είναι φαγεσωρογόνα, φράζουν τους πόρους και προκαλούν σπυράκια.

Μην κοιμάστε με το μακιγιάζ σας.

Αυτό είναι πάντα ένα μεγάλο όχι.

 

Πώς να περιποιηθείτε το λιπαρό δέρμα!

 

Πρωί

Διπλός καθαρισμός.

Αφαιρέστε τα προϊόντα περιποίησης δέρματος της προηγούμενης νύχτας.

Ενυδατικός ορός.

Κατά τους χειμερινούς ή τους κρύους μήνες, μπορείτε να εφαρμόσετε τον ορό ενυδάτωσης που εφαρμόσατε το βράδυ μετά τον καθαρισμό.

Αντηλιακό ευρέος φάσματος.

Μπορείτε να παραλείψετε την ενυδατική κρέμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να εφαρμόσετε ένα ελαφρύ αντηλιακό ευρέος φάσματος και μετά να κάνετε μακιγιάζ.

Μην ξεχνάτε ποτέ τα αντηλιακά σας. Φορέστε τα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Εφαρμόστε ξανά κάθε περίπου 2 ώρες .

Θυμηθείτε: Η χρήση προϊόντων για τον έλεγχο της λιπαρότητας όπως η ρετινόλη, το σαλικυλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ ή το γλυκολικό οξύ κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως.

 

Απόγευμα

Διπλός καθαρισμός.

Αφαιρέστε το μακιγιάζ, την περίσσεια λιπαρότητας και τους ρύπους χρησιμοποιώντας λάδι καθαρισμού και καθαριστικό σε σκόνη.

Ελαφριά ενυδατική κρέμα ή ορός ενυδάτωσης.

Προϊόντα που περιέχουν υγραντικά όπως γλυκερίνη και υδροξυοξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και τη μείωση της λιπαρότητας. Εάν ένας ορός ενυδάτωσης δεν είναι αρκετός κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα ή ορό.

 

Το συμπέρασμα;

Ακολουθήστε μια καλή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και να την κάνετε τακτικά.

Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Έχοντας λιπαρό και ευαίσθητο δέρμα με ακμή, ροδόχρου ακμή ή έκζεμα, χρειάζεστε τη βοήθεια του έμπιστου  αισθητικού σας γι αυτά.