6 μύθοι για τη φροντίδα του δέρματος που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχετε μια τακτική πρωινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος και αυτή που ακολουθείτε κάθε βράδυ. Αλλά μπορεί επίσης να κάνετε (ή να παραλείψετε) ορισμένα πράγματα με βάση συμβουλές που έχετε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι για την περιποίηση του δέρματος που δεν θα έπρεπε να πιστεύετε. (Ναι: Όποιος σας είπε ότι ήταν εντάξει να παραλείψετε το αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες έκανε λάθος!)

Μύθος περιποίησης δέρματος #1:

Το να κοιμάστε με το μακιγιάζ σας που και που
είναι εντάξει

Μετά από μια κουραστική μέρα, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να σύρετε τον εαυτό σας στο μπάνιο για να ντεμακιγιάρετε το πρόσωπό σας.

Όταν κοιμάστε με το μακιγιάζ σας, μπορεί να αναμειχθεί με ιδρώτα, σμήγμα και ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια του δέρματός σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους . Επιπλέον, αυτοί οι ρύποι μπορούν να διασπάσουν το κολλαγόνο σας και να προκαλέσουν επιτάχυνση της γήρανσης με την πάροδο του χρόνου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα για τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας ένα ντεμακιγιάζ χωρίς ξέβγαλμα, όπως νερό μικκυλίου.

Μύθος περιποίησης δέρματος #2:

Δεν χρειάζεστε αντηλιακό αν δεν έχει ήλιο έξω

Ενώ γνωρίζουμε ότι ο δείκτης προστασίας SPF δεν είναι μόνο μια ανάγκη για τις μέρες που πάμε στην παραλία, αποδεικνύεται ότι ο δείκτης προστασίας ευρέος φάσματος είναι απαραίτητος ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, μπορεί να καείτε ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Η παραμονή στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία μπορεί να οδηγήσει σε ορατά σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και μαύρα στίγματα.

Οπότε ναι, πρέπει να φοράτε αντηλιακό όλο το χρόνο ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός σας. Επιλέξτε ένα αντηλιακό με SPF ευρέος φάσματος για προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Το αντηλιακό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας, πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ.

Μύθος περιποίησης δέρματος #3:

Τα σολάριουμ είναι πιο ασφαλή από το φυσικό φως του ήλιου

Τα σολάριουμ δεν είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από τις ακτίνες του ήλιου. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και επιτάχυνση της γήρανσής του, είτε προέρχεται από το φυσικό φως του ήλιου, είτε από το σολάριουμ.

Μύθος περιποίησης δέρματος #4:

Δεν χρειάζεται να βάζετε αντηλιακό στα χείλη σας

Τα χείλη σας μπορεί να καούν, επομένως είναι σημαντικό να εφαρμόσετε επίσης SPF σε αυτά, όπως θα κάνατε και στο υπόλοιπο πρόσωπό σας. Αναζητήστε ένα βάλσαμο για τα χείλη με SPF ευρέως φάσματος. ‘Πετάξτε’ το στην τσάντα σας για εύκολη πρόσβαση, ώστε να μπορείτε να το εφαρμόσετε ξανά όποτε χρειάζεται.

Το Skin Cancer Foundation σημειώνει ότι μαζί με τα χείλη, τα αυτιά, το λαιμό, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, τα πόδια και γύρω από τα μάτια σας είναι όλα τα σημεία που οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν όταν πρόκειται για προστασία από τον ήλιο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε ούτε αυτά τα σημεία!

Μύθος περιποίησης δέρματος #5:

Δεν χρειάζεστε κρέμα ματιών αν δεν βλέπετε σακούλες ή μαύρους κύκλους

Ακόμα κι αν δεν εμφανίζετε ακόμη ορατά σημάδια γήρανσης γύρω από τα μάτια σας, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια κρέμα ματιών. Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας είναι πιο λεπτό από το υπόλοιπο πρόσωπο, επομένως τείνει να δείχνει τα πρώτα σημάδια γήρανσης.

Μύθος περιποίησης δέρματος #6: Δεν χρειάζεστε ενυδατική κρέμα εάν έχετε λιπαρό δέρμα

Εξωτερικοί παράγοντες όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV και ο υπερβολικός καθαρισμός μπορούν να βλάψουν το φράγμα υγρασίας του λιπαρού δέρματος, προκαλώντας απώλεια υγρασίας και αύξηση της παραγωγής σμήγματος- κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα καταλήξετε να φαίνεστε ακόμα πιο λιπαρές αν δεν αντικαταστήσετε την υγρασία που έχει χαθεί προηγουμένως.

Μύθος περιποίησης δέρματος #6:

Δεν υπάρχει η υπερβολική απολέπιση

Ναι, η απολέπιση έχει τα πλεονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος – τα οποία θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη θαμπή επιδερμίδα σας – που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια του δέρματός σας με την πάροδο του χρόνου. Γνωρίζετε ωστόσο ότι μπορεί να το παρακάνετε και να προκαλέσετε ερεθισμό στο δέρμα σας;

Η απάντηση στο πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνετε απολέπιση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας μετά την απολέπιση για να καθορίσετε πόσο συχνά θα πρέπει να ενσωματώνεται αυτό το βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.